Gyűrűk Ura és más Tolkien könyvek oldala

Egy Gyűrű mindfölött, Egy Gyűrű kegyetlen Egy a sötétbe zár, bilincs az egyetlen


Orkok

Az orkok emberszabású, az átlag embernél valamivel alacsonyabb, jobbára barlangokban lakó, torz alkatú, karikalábú és hosszú karú, csúf, mocskos és mindenestől gonosz lények. Éjjeli lények: legtöbb fajtájuk a napot nem képes elviselni (de még az erős holdfényt is nehezen). Más értelmes fajták húsát és a döghúst is megeszik, és általában csak pusztítani képesek, alkotni pedig csak gonosz dolgokat. A Sauroman által kifejlesztett erős urukhaik pedig, akiket a mágus keresztezett koboldokkal és emberekkel, kibírják a napfényt is és erősebbek mint a többi ork. Az orkok gyakran szövetségre lépnek a vargokkal, az óriásfarkasokkal és ilyenkor azokat lovagolják meg. 

Az orkok ocsmány és gusztustalan népének ez a neve a rohani nyelvből ered, sindául is orchnak hívták őket. A nagyobb, erősebb katonai szolgálatot teljesítő orkokat a Fekete Beszéd szavaival élve urukoknak, míg a kisebb és más szolgálatot teljesítő orkokat snagának azaz rabszolgának hívták, főleg a nagyképű uruk-haik. 

Az orkokat a Sötét Hatalom tenyésztette ki, még az óidőkben a tündék megcsúfítására és ellenségükként. Azonban most sem sikerült tökéleteset alkotnia a sötét Úrnak, Morgothnak, mivel a tündék nem ijedtek meg az orkoktól és sokszor felülkerekedtek rajtuk. Egyes feltételezések szerint Morgoth eltérített néhány tündét az ő oldalára, mikor még a tündék is ifjak voltak, és beléjük tenyésztette ki a sötét fortélyaival az első orkokat. 

Az orkoknak nem volt saját nyelvük és beszédük, ezért más népek szavait vették át és tanulták meg, majd a saját változó igényeik szeritn ferdítették el őket, annyira, hogy arra már ráismerni sem lehetett. Azonban így minden ork horda külön-külön nyelvet beszélt, ezért legalább a vezetőknek meg kelett tanulniuk a nygori nyelvet, amin közösen tudtak egymással komunikálni. 

A Fekete Beszédet, amit történetünk idején már csak a nazgulok valamint mordor kapitányai használtak, állítólag Sauron tallta ki, azzal a céllal, hogy minden szolgája egy nyelvet beszéljen. Azonba nezt a célját nem érte el,mivel az orkok lassan tanultak és így sohasem tudták megtanulni. Sauron bukása után ez a nyelv egy időre feledésbe merült és már csak sötét helyeken használták Sauron rejtőzködő szolgái. Majd viszont amikor visszatért egész Barad-dúr és a mordori kapitányok is visszatértek erre a nyelvre. A Gyűrűn lévő felirat is ezen a nyelven van írva, a mordor átka pedig ennyek a romlott változatát tükrözi vissza, amelyet a Sötét Torony szolgái beszéltek. 


Trollok


A troll szó, a sinda torog szóbol ered. Mikor az óidőkben a trollok először felbukkantak és pusztítani kezdtek, még tompa eszű,otromba lények voltak bunkónyi nagyságú lábfejjel. Testük is nagyobb volt, mint az orkoké, erejük is hatalmasabb. Őket a Sötét Úr, Morgoth állítólag az entek megcsúfítására hozott létre, azonban az entek erősebbek voltak mint a trollok, valamint a gondolkodásuk is fejletebb volt.  

Sauron azonban úgy vélte, hogy még hasznkat veheti ezeknek a teremtményeknek, ezért amire lehet megtanította őket és gonosz tudásával fejlesztette értelmiségüket, ami még így is gyengébb volt a legtöbb teremtményénél. A trollok így lassan átvették a Fekete Beszédet, a kő-trollok pedig a nyugori beszéd egy jelentősen torzított változatát beszélték. 

Azonban a harmadkor végén a Bakanicserdő déli szegélyén és a mordori hegyekben egy új, gyilkos trollfajta tűnt fel. A nevük olog-hai volt és sok bosszúságot okoztak a bakanicserdei tündéknek, mivel Sauron parancsát teljesítve folyamatos támadásokkal kötötték le a tündéket. Mindenki meg volt győződve róla, hogy Sauron teremtményei, de senki sem tudta, hogy miből tenyésztette ki őket. Magasságban és erőben egyaránt felűlmúlták a többi troll, sőt még az uruk-hai orkokat is, valamint az olog-haioknak volt már valamennyi esze is. Át voltak itatva sötét gazdájuk akaratával és így erősebbek voltak bármilyen teremtméynnél és kemények, mint a kő. Ezeken kívül ők nem féltek a napfénytől, mint a többi ork vagy troll. Maguk között keveset beszéltek és csak egy nyelvet ismeretek: a mordori Fekete Beszédet.
Amíg az oldal tulajdonosa nem helyez el itt tartalmat, addig a mai napi leglátogatottabb oldalak listája jelenik meg!

{www.formulaoneextreme.hupont.hu}
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 27
Tegnapi: 78
Heti: 309
Havi: 1 121
Össz.: 325 659

Látogatottság növelés
Oldal: Orkok
Gyűrűk Ura és más Tolkien könyvek oldala - © 2008 - 2024 - tolkienweb.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »