Gyűrűk Ura és más Tolkien könyvek oldala

Egy Gyűrű mindfölött, Egy Gyűrű kegyetlen Egy a sötétbe zár, bilincs az egyetlen


J.R.R. Tolkien

 

Tolkien a mai Afrika területén elterülő Bloemfontainban született Arthur Tolkien, egy banktisztviselő gyermekeként. Azonban szüleivel születése után Birminghamba költözött és az Oxfordban kezdte el tanulmányait. családjára és szüleire azonban hamar a balszerencse árnya vetült, mivel apja, még Tolkien négy éves korában agyvérzésben meghalt. Innentől anyja nevelte tovább testvérével együtt. Mikor a család áttért a katolikus hitre, kiderült, hogy az édesanyának cukorbetegsége van. Azonban ennek ellenére erejéhez mérten gondoskodott a gyermekeiről, minden nap a kimerülésig dolgozta magát. Mivel azonban a szervezete nem bírt el a betegséggel, ő is kómába esett és nem ébredt föl többé. Ez tolkien 12 éves korában történt. Ez az esemény és az anyja után érzett kiolthatatlan szeretete nagyban befolyásolta az elkovetkező éveit és később műveit is. Erős keresztény hite térítette később egyik legjobb barátját, C. S. Lewist, a Narnia Krónikáinak megíróját is a keresztény hitre. 

Ezek után Hilaryval, az öccsével együtt egy atya, nevezetesen Francis Xavier Morgan gyámsága alá kerültek és egy panzióba kerültek. Tolkien folytatta tanulmányait, azonban ezekről elterelte a figyelmét az, hogy megismerte későbbi feleségét Edith Brattot, aki azonban protestáns vallású volt. Az atya megtiltotta az érintkezést Tolkiennak a lánnyal, egészen huszonegy éves koráig, vagyis még három évig. Tolkien ezt a tilalmat betartva szorgalmasan tanult és már ekkor különböző nyelveket talált ki, mint például az állat nyelvet. A tilalmi idő letelte után Tolkien azonnal feleségül vette a szerelmét, akiről később állítólag Lúthien alakját és jellemét mintázta. 

Az egyetemen, amit Oxfordban végzett, különösen a nyelvek érdekelték, azok közül is legfőképpen az antik vagy ősi eredetűek. Hosszasan tanulmányozta az óangolt, a gótot, a latint illetve az ógörögöt is. Legjobban azonban a finn nyelv bűvölte el és később így jutott el a Kalevalához, aminek elolvasása születtette meg benne a Középfölde világát. Már ekkor kezdte kidolgozni a verseit és a különböző nyelveket, főként az ótündét és az ork nyelvet. Ezeket a  T.C.S.B.-körben, egy kötetlen irodalmi önképzőkörben olvasta föl barátainak. 

Azonban az első világháborúban a brit hadseregben, még egyemtemistaként legtöbször a kitüntetett egységben szolgált. Súlyos lelki sebet szerzett, amikor látta legjobb barátait és társait elhullani a háborúban, ahol később ő maga is megsebesült és kórházba kellett szállítani. Ezen a helyen kezdett megszületni a fejében egy másik világ gondolata, ahol nincsenek bombák, robbantások. Lábadozása közben írta meg az első művét, amelynek az Elveszett Mesék Könyve címet adta. 

Amikor véget ért a háború, részt vett a New English Dictionary készítésében, ahova régi tanára, akitől az izlandinyelvet tanulta, William Craigie ajánlotta be. Eközben családjával Oxforba költözött és a leedsi egyetemen angol nyelv docensként kapott állást. Ezért négy évre Leedsbe költöztek, azonban ezen évek letelte után újra Oxfordba költötek, ahol Tolkien az angolszász nyelv professzora lett. Három gyermeke született, John, Michael illetve Christopher, aki apja halála után rendbehozta és kiegészítette apja félbehagyott munkáit, majd kiadta őket. Gyermekei születése után, Tolkien az oxfordi Merton Collegeben vállallt angol és irodalomtanári munkát egészen nyugdíjba vonulásáig. 

Azonban 81 éves korában augusztusban rosszul lett és kórházba kellett szállítani. Azonban elfertőződött gyomorfekélye gyorsan terlyedt és a legyöngült szervezete nem volt képes ellenállni neki. 

Az oxfordi Wolvercote temetőben felesége mellé temették el, sírkövének felirata pedig utalva Középfölde legszebb szerelmére Berennek és Lúthiennek nevezi őket. 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 24
Tegnapi: 78
Heti: 306
Havi: 1 118
Össz.: 325 656

Látogatottság növelés
Oldal: J.R.R. Tolkien
Gyűrűk Ura és más Tolkien könyvek oldala - © 2008 - 2024 - tolkienweb.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »