Gyűrűk Ura és más Tolkien könyvek oldala

Egy Gyűrű mindfölött, Egy Gyűrű kegyetlen Egy a sötétbe zár, bilincs az egyetlen


Melkor, Morgoth


                                                                             


Melkor, későbbi nevén Morgoth Bauglir ainu volt, és kezdetben Eru neki szánta a legnagyobb tudást és hatalmat. A Nagy Muzsika előtt Melkor társaitól eltérően sokat bolyongott a semmiben és fáradhatatlanul kereste az Olthatalan Lángot, ám ezt nem találhatta meg, mivel ez Ilúvatárban volt. A Nagy Muzsikába is beleszőtte saját különös gondolatait, amivel több ainut maga mellé állított. Azonban Eru mindig felülkerekedett Melkoron és a Muzsika végén megszégyenítette testvérei előtt, amit sosem feledett el. 

Melkor is azok közé az ainuk közé tartozott, akik az Ardára mentek, így ő is vala lett. Azonban Arda Királyának nevezte magát, és ezt a igényét a többiek nem ismerték el, ezért elhagyta őket. A többi valához hasonlóan ő is alakot öltött, ám az ő alakja félelmetes volt és ijesztő. Hadat üzent a valáknak, ám azok többen voltak. Miközben testvérei igyekeztek Ardát szebbé tenni, Melkor mindig megrontotta és elcsúnyította amit csináltak. 
Egészen addig, amíg me nem jelent egy új vala, Tulkas, az Erős, aki elűzte Melkort és Melkor egy ideig újra a Külső Sötétségbe távozott.

Azonban a valák nem voltak elég éberek, mivel Melkor titokban visszatért, amikor Tulkas aludt és számos szolgájával, a kisebb hatalmú maiákkal lerombolta a Lámpás Oszlpot, aminek a tüze szétrombolta Arda szépségét.  Ezek után Melkor visszavonult északra, ahol Angbandban kiépítette az erődítményét.

A valák új lakhelyüket, mivel a régit Melkor feldúlta, nyugaton, az általuk elnevezett Valinorban rendezték be és innen támadást indítottak Melkor ellen, hogy megtisztítsák Ardát, míg az elsőszülöttek megérkeznek. Ezt a háború nevezzük az Erők Csatájának, ahol a valák elfogták Melkor és az Aule által készített láncokkal megkötözve Mandos mély csarnokaiban három hosszú kor fogságra ítélték. Azonban a valák nem kutatták fel Angband mély tárnáit és így sok gonosz lény szabadon maradt, köztük Sauron, a maia és Gothmog, a balrog is. A három kor letelte után a valák tanácsot ültek és végülis Mandos, részben Melkor ígéretei és könyörgése miatt szabadon engedte Melkort de egyelőre még csak Valinor falain belül mozoghatott. 

Melkor azonban gyűlölte a tündéket boldogságuk és szabadságuk, a valákat pedig hatalmuk miatt és elhatározta, hogy elpusztítja őket. Hazug szavaival és ármánykodással viszályt szított a tündék és a valák között, de legfőképpen nagykirályuk Finwe nemzetségében. Megtanította a noldákat fegyverkészítésre és ezek után elhagyta Valinort. (A szilmarilok is ekkor készültek)Azonban a noldák már visszafordíthatalanul elidegenedtek a valáktól és Finwe házában is szakadás következett be. 

Melkor ekkor messze délre ment, ahol felkereste régebbi szolgáját, Ungoliantot, aki egy nagy pók volt. A világossággal táplálkozott és sötétséget bocsájtott ki maga köré. Neki ígérte Valinor két fáját, amit Aule és Yavanna növesztett, és Ungoliant segített neki. Körbevette őket sötétséggel és mivel Valinorban épp vigasság volt észrevétlenül elpusztították a két fát, Finwét, Feanor apját pedig megölték valamint a Feanor által készített ékköveket is elraadták. Feanor ekkor nevezte először Melkort Mrogthnak, vagyis a Világ Fekete Ellenségének, és innen kezdődik Feanor és a noldák elkülönülése. 

Melkor és Ungoliant ekkor átkeltek a Helcaraxe tengerszorosán és ekkor, mivel Morgoth nem akarta odaadni neki a szilmarillokat, Ungoliant rátámadt Morgothra. Morgoth azonban félelmetes kiálltásával hívta a balrogokat, akik elűzték Ungoliantot messze délre. Valószínű, hogy a Banyapók is az ő utódjai közül való. Melkor pedig visszatért Angbandba, felépítette a Thagorodrim hármas tornyát és magának vaskoronát kovácsoltatott, melybe belefoglalta a három szilmarilt.  Mély tárnáiban peig orkorkat, trollokat és váltott farkasokat tenéysztett és hozott létre. 

A noldák azonban Feanor buzdító szavára visszatértek Középföldére és ostromzárat vontak Angband köré, amely azonban sosem lehetett teljes, mivel Angbandot két oldalról a Vashegyek védték. Összesen hat nagy csatát vívtak a tündék Morgoth ellen középföldén: -az  első csatát                                                                                                - Dagor-nuin-Giliath 
                                                                                - Dagor Aglareb
                                                                                - Dagor Bragollach
                                                                                - Ninaeth Arnoediad 
                                                                                - Izzó Harag Háborúja
Ám a végső győzelem mégis Morgoth-é lett, a kor végére alig maradt szabad nép Középföldén. Azonban egy cselekedet maradandó nyomot alkotott: Berennek és Lúthiennek sikerült kilopniuk egy szillmarilt Morgoth vaskoronájából.

Morgoth-ot az Izzó Harag Háborújának elvesztése után a valkákhoz szállították megkötözve. A valák levágták kezét és lábát, majd kitaszították a Semmibe. Azonban Morgoth számtalan szolgája életben maradt, köztük Sauron is.  


Amíg az oldal tulajdonosa nem helyez el itt tartalmat, addig a mai napi leglátogatottabb oldalak listája jelenik meg!Morgoth és Fingolfin tünde király párviadala

Dorhonion és Beleriand bukása után Fingolfin, a középföldi tündék nagykirálya, azt hitte, hogy itt a noldák végromlása, ezért párviadalra hívta ki Morgothot. És Morgoth jött, mivel kapitányai előtt nem utasíthatta vissza a kihívást. Fekete páncéling volt rajta, s úgy állt a király előtt, mint valami torny, széles pajzsa a  kezében és árnyéka akár a viharfelhő borult a királyra. 

Fingolfin pedig ott ragyogott alatta, mivel páncélja színezüst volt, s kék pajzsán kristályok fénylettek, amely úgy szikrázott mint a jég. 

Morgoth számtalanszor csapott rá a Gronddal, az Alvilág Pörölyével a király, valahányszor mély lyukat ütve a földbe, ám a király mindig félreugrott. 

Hétszer sikerült Fingolfinnak megszúni Morgothot, ám végül Morgoth sújtotta fölbe az elfáradt Fingolfint, ám az háromszor állt fell...
Fingolfin még beleszúrta kardját, a Ringilt, Morgoth lábába, mielőtt meghalt volna.

Fingolfin testét Morgoth a szolgáinak adta, azonban Thorondor, a sasok ura lecsapott érte és reptében súlyos sebet ejtett Morgoth arcán, amit az idők végzetéig viselt. 


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 39
Tegnapi: 78
Heti: 321
Havi: 1 133
Össz.: 325 671

Látogatottság növelés
Oldal: Morgoth
Gyűrűk Ura és más Tolkien könyvek oldala - © 2008 - 2024 - tolkienweb.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »