Gyűrűk Ura és más Tolkien könyvek oldala

Egy Gyűrű mindfölött, Egy Gyűrű kegyetlen Egy a sötétbe zár, bilincs az egyetlen

Szilszakáll és az entekMég rönkfa se volt, vas se volt

S ifjú a hegy és friss a hold

Gyűrű se volt se gyötrelem

S Ő már erdőt járt idelenn Szilszakáll vagy Fangorn (a neve ugyanaz, mint az erdőnek, amelyben él) az onodok, vagyis entek közé tartozik, akik Középfölde erdősségeinek őrzői, a valódi fák pásztorai.
Szilszakáll a legidősebb és legbölcsebb ent, már három kor óta él Középföldén. A fákat gondozza, a világon élő különböző népeket figyeli és megpróbálja megtanytani nekik mindazt, amit a növényekről és a fákról tudni kell. Az onodok Rohan népétől kapták az ent nevet, ami a saját nyelvükön azt jelenti, hogy "óriás". Valóban nagyok, legalább tizennégy láb megasra megnőnek, testüket kéregszerű anyag fedi, amely lehet szürke, barna vagy akár zöld is. Az ujjaik akár az ágak, hatalmas lábukon hét hosszú, görbe ujj van, amelyek gyökerekre emlékeztetne, azonban rendes ujjként tudják őket használni. A mozgásuk nem gyors és a távolságokat entlépésben mérik. Az entek, ahogy ők mondják, nem hamari népek, ezért mindent alaposan átgondolnak és lassan gondolkodnak. Az Entek Gyűlése, az ent-tanács napokig eltarthat, mivel szeretik alaposan meggogndolni mondanivalójukat valamint a nyelvük is nagyon kacifántos. Ám ha egyszer nagy nehezen bedühödnek, akkor senki és semmi nem állhat az útjukba; ilyenkor még a hadseregeket és az erődítményeket is elsöprik.  

Így történt ez akkor is, amikor Pippin és Trufa találkozott Szilszakállal, és a híreik feldühítették Szillszakállt, valamint az is, hogy Saruman orkjai pusztítják az erdőjét. Ezért összehívta az ent-tanácsot (rengeteg ent gyülekezik egy helyen és vitatják meg a teendőket), ami több napig is eltartott, de végül Szilszakállnak sikerült földühítenie az enteket és így dühösen minden el tudtak pusztítani. Vasudvard felé vonultak, ahol alpusztították az egész Vasudvardot, Saruman hatalmát pedig megdöntötték, azonban az Ortchantba zárkózott Sarumant nem tudták elérni.  


A huornok

A huornok olyan entek, melyek már majdenem fává váltak, de a Nagy Sötétség idején megvadultak és csak az entek parancsainak engedelmeskednek. Nagyon keveset mozognak, de ha rászánják magukat gyorsabbak tudnak lenni, mint az entek. Az árnyak között rejtőztek, de tudtak beszélni az entekkel. Nem voltak gonoszzak, ők sem szerették az orkokat és a Helm-szurdoknál nagy szerepet játszottak az orkok elpusztításában. Azután visszavonultak árnyas völgyeikbe. 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 13
Tegnapi: 78
Heti: 295
Havi: 1 107
Össz.: 325 645

Látogatottság növelés
Oldal: Szillszakáll, entek
Gyűrűk Ura és más Tolkien könyvek oldala - © 2008 - 2024 - tolkienweb.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »