Gyűrűk Ura és más Tolkien könyvek oldala

Egy Gyűrű mindfölött, Egy Gyűrű kegyetlen Egy a sötétbe zár, bilincs az egyetlen

Rohírok

Hol a ló, a lovas? Hol a kürt, mely meharsan csatajelre?

Hol a páncéling, a sisak, s a fényes haj, mely ölelte?

Hol a kéz a hárfán, hol a tűz rőt lánja?

Hol a tavasz, a kalász, a nyár aratása?

Oda mind, oda mind, mint a tűz a hegyen, tűntek, mint szél a fűben;

Nyugaton az ég alján a napok árnyba csusszantak rendre, hűsen.

Rohan lovasurai az emberek egyik ősi, büszke népéhez tartoznak. Szigorú arcú, de jóképű férfiak, bátrak és nagylelkűek. Csodálatos lovasvégi hátasokon nyargalnak, térdig érő, aranyozott páncélszoknyát viselnek, kezükben hosszú lándzsát tartanak, a hátukra festett pajzsot vetnek. Hosszúra növesztett hajukat copfokba fonva viselik díszes siskjuk alatt. Magasak és vadak, a háború művészetének kiváló ismerői, de erre szükségük is van, mert mióta elfoglalták Hont, állandóan megkell védeniük földjeiket, országukat a támadó orkok és urukok ellen. Az uttóbbiak sebezték halálra a Vas folyó gázlójánál Théodredet, Théoden örökösét. Azonban nincs nyugtuk s délen támadó umbari kalózoktól, meg a vademberektől és a dúnföldiektől sem, akiket már jóideje beűztek a dombok közé. Legádázabb ellenségük azonban Mordor, akivel azonban nem állnak nyílt háborúban. Az, hogy lovakkal adóznának Sauronnak csupán tévhit.

Théoden király

Théoden már nem képes megkülönböztetni a barátot az ellenségtől

már a saját véreit sem ismeri fel.

 A király és kísérete továbbvágtatott, kapitányok és harcosok estek el

menekültek kardjuk elől!

Thengel fia Théoden fiatal korában magas volt és büszke,erőés kemény, ám súlyos csapások érték házát. Először felesée Elfhild halt meg, amikor életet adott Théodrednek, a király egyetlen fiának, aztán a húga is megbetegedett. Végül belehalt a férje elvesztése miatti bánatába. Théodennek így két árvát hagyott, Éomért és Éowynt, akikről azonban Théoden nem tudott gondoskodni, a veszteségei annyira megnyomorították. 


Sarumán meglátta a kínálkozó lehetőséget, és kémét, Gálmód fia Grímát, a Kígyónyelvűt elküldte Théoden udvarába, hogy gonosz tanácsaival védtelenné tegye az ország. Saruman, amikor látta, hogy a király ellenállása gyengül, egy nagyon erős hadsereg felépítésébe fogott. Azonban Éomert figyelmeztette a királyt Gríma álnokságára, de a király ezért csak dühös lett és elűzte Éomért.


De Gandalf pont időben jelent meg a király csarnokában és kigyógyította Théodent a gonosz álmokból, Grímát pedig elküldte Rohanból. Théoden ezek után a Helm-szurdokba vonult az orkok ellen s Fehér Gandalf tanácsára visszahívta Éomért is. A csata megnyereése után Vasudvardba ment, ahol beszélt Sarumannal, majd pedig, mivel megkapta a Vörös Nyilat, sietve összeszedett, hatezer főt számláló hadserege élén vonult Minas Tirith segítségére. Megismerkedett az erdei néppel útja közben. 
Pellenor mezején esett el, mivel a nazgultól megvadult lova rádőlt, valamint dárda is fúródott beléje.


Éomund fia Éomer

Én egyedül az ország királyát szolgálom, Thengel fia Théodent!

Vesd a bizalmad Éomerbe, s ne egy fondor lelkű cselszövőbe!


Éomer, Éomund fia, a lovasvég harmadik vezére , majd később királya magas és kemény ember. Acélsisakot, hosszú láncinget, valamint fegyvereket visel. 

Gríma mindenkivel szembefordítja Théoden királyt, aki őszintén és becsülettel akarja szolgálni az országot. A kém ténykedésének köszönhetően Théoden veszedelmes árulónak tartja a bátor és hűséges Éomert valamint megtiltja neki azt is, hogy harcoljon az országba betörő ellenség ellen. 

Azonban Éomer ellenszegül a parancsnak, és kilovagol a határvidékekre. Itt találkozik Aragornnal, Legolassal és Gimlivel, és lovat ad nekik. Azután visszatér Edorasba, ahol a király ezért börtönbe veti. Miután a király felébred Gríma álnokságából, újból Éomért teszi meg lovasvég vezérének, így Éomér vezeti az embereket Kürtvárban és Pellenor mezején is. Amikor a király meghal, ő veszi át a királyi címet. 


Éomund fia Éowyn


Királyok leánya vagy, Rohan Fehér Úrnője

...hideg-gyönyörű,... mint a sápadt tavaszi reggel...

Éowyn apja, a rohani seregvezér Éomund még akkor esett el, amikor Éowyn még kicsi volt. Ekkor a király, Théoden vette magához a kislányt, fivérével Éomerral együtt és saját gyermekeiként nevelte őket egészen addi, amíg Gríma befolyása alá nem került és lelkileg megtört.

Rohan lakói természetüknél fogva vadak és kemények, ám Éowynt igencsak megviselték a körülmények, amelyek közt nevelkedett. Életében csak ritkán élvezhette a gondtalan örömöt, a vidámságot alig ismerte. Karcsú és szép nő, a bőre fehér, a haj aranyló zuhata. Gyönyörű, mégis fagyosság sugárzik belőle és acélkeménynek látszik. Saruman azt ígérte kígyónyelvűnek, hogy ha a tervük sikerrel jár, a kém megkephatja a rohani Éowynt.

Azonban amikor Éowyn megpillantja Aragornt, rögtön beleszeret, még az sem érdekli, hogy Aragorn a szívét már Arwennek adta. Kardforgatáshoz legalább annyira ért min a férfiak.

A Minas Tirith-i ostromkor megöli az Angmari Boszorkányurat, azonban ő maga is majdnem meghal. Az ispotályban ismerkedik meg GOndor helytartójával Faramirral, és egymásba szeretnek. A háború után Aragorntól megkapját Ithilient, ahol együtt letelepednek.  

Amíg az oldal tulajdonosa nem helyez el itt tartalmat, addig a mai napi leglátogatottabb oldalak listája jelenik meg!

{www. formulaoneextreme.hupont.hu}
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 37
Tegnapi: 78
Heti: 319
Havi: 1 131
Össz.: 325 669

Látogatottság növelés
Oldal: Éomer, Théoden, rohírok
Gyűrűk Ura és más Tolkien könyvek oldala - © 2008 - 2024 - tolkienweb.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »